•  1072 Budapest, Akácfa utca 32.
  • Telefonszámunk 06-1- 321-3675
  • Logo
  • Erzsébetvárosi Bóbita Óvoda

Maci csoport

Sokfélék vagyunk – eleven, vidám, nyüzsgő csoport. Legfontosabb célunk, hogy az egymás iránti tiszteletet, feltétel nélküli elfogadást biztosítsuk gyermekeinknek, az újonnan érkezőknek is. Mindenkiben találunk olyan tulajdonságokat, tehetséget, amiben kiemelkedőek lehetnek – és ezt megtalálva, e siker hatására sokkal könnyebb elfogadni a közösen kialakított szokásokat, szabályokat. Ezek betartásában bátran számíthatunk a nagyobb gyerekek pozitív példájára, segítő szándékaikra.

Szép – új bútorokkal berendezett csoportszobában játszunk. Imádjuk a galériát, ahol elmélyülten tudunk könyveket „olvasni” – el is tudjuk mondani, mit tanultunk ezekből. Itt szoktunk bábozni kész, vagy általunk készített bábokkal, fejdíszekkel, vagy épp, csak pihenni. A kuckónak is beillő baba-lakást is nagyon szeretjük – a főzéstől kezdve – egészen a bújócskáig mindent nagyon jól meg tudunk oldani.

Amikor a játéknak vége – örömmel, és felelősséggel teszünk rendet, hiszen tudjuk értékelni annak jótékony hatását. Segítjük egymást a különböző készségfejlesztő játékokban, itt is figyelünk a kisebbekre – tanítjuk őket. Nagyon fontosnak tartjuk az egyéni és differenciált fejlesztésre alkalmas tevékenységeket – különös tekintettel a sajátos nevelési igényű gyermekek igényeire – évek óta élnek velünk autista, és egyéb problémákkal élő gyermekek. A másság tiszteletben tartása mellett – mindenki igényeire egyformán figyelünk.

Évszakos-, és napi tevékenységnaptár segíti az eligazodást, mert tudjuk, hogy a nyugalom alapja - ha mindenki tudja minek, mikor van vége, mi fog történni. Ezeken az eszközökön tudjuk figyelemmel kísérni – mennyit kell még aludni egy-egy ünnepig, vagy kirándulásig. Szeretjük az ünnepeket, közösen díszítünk, találjuk ki, milyen ajándékokat készítünk - saját hagyományaink is vannak – pl. a húsvéti tojásgurítás a szabadban. Nagyon szeretünk kimozdulni – legyen az egy városi séta, vagy akár közlekedési eszközzel történő messzebb kirándulás. Nagyon szépen, fegyelmezetten, egymásra figyelve tudunk közlekedni.

Napirendünk fontos része a kétszeri beszélgető kör, amikor megfogalmazzuk érzéseinket, gondolatainkat – kapcsolódunk egymás mondanivalójához.

A heti komplex témák mellett figyelünk az aktuális érdeklődésekre is, hiszen a belső igényből fakadó tudásvágy alapozza meg a tudáshoz vezető utat. A csoportban van internet elérési lehetőség, ezért minden adódó kérdésre találunk okos filmeket, képeket, bármit – és ez már elindítja a kreativitást. Szeretünk matematikai játékokat játszani, kísérletezni – ezeket általában kooperatív játék keretében szervezzük meg.

Nagyon szeretjük a körjátékokat, főleg, ha szaladni is lehet közben – sokunk szeret táncolni, énekelni, kíváncsian hallgatjuk, nézzük egymást. Szoktunk zenekart alakítani – a meglévő hangszereinkkel, vagy csinálunk ilyeneket.

Imádjuk a tornatermet – tudjuk, hogy fontosak a szabályra épülő feladatok, de azt is nagyon szeretjük, ha szabad játék van – ilyenkor szabadon választhatunk a nagyon sok tornaszerből, és mindenki maga – vagy a barátaival talál ki olyan mozgásformát, amilyet szeretne. Jól ismerjük és alkalmazzuk a szabályokat, tudunk egymásra vigyázni. Szabályjátékokat addig játszunk, amíg mindenki szerephez jut.

Figyelünk a környezetünkre – gondozzuk növényeinket, halacskáinkat, gyűjtjük a fel nem használt vizet, szelektíven a hulladékot, takarékoskodunk. Igyekszünk sok mindent magunk csinálni – pl. almát szeletelünk, narancsot bontunk….. stb. megtanuljuk a kulturált étkezés szokásait, a szép terítést…

Szülinapokon a tortázás mellett mindenki személyes jókívánsággal köszönti az ünnepeltet, ilyenkor Ő a rendező – az általa választott mesejátékot, általa választott szereplőkkel meséljük el.

Ezekkel, és még sok minden mással igyekszünk szebbé és jobbá tenni gyermekeink óvodai életét és szeretnénk, hogy sok felejthetetlen élménnyel legyenek gazdagabbak és jó alapokat adjunk az iskolai élethez.